ons verhaal

Het creëren van onze lambik is een werk van vele mensen, elk met hun ambacht en passie. Op de granenvelden, in de fruitgaarden, in de brouwerij, in de vatenruimte en ver daarrond… De lambikcultuur lééft dankzij karakter(s). Mensen die elke dag weer werk(t)en om schone tradities in beweging te houden. Mensen met verhalen over vroeger en van nu. En dat zijn verhalen die we graag vertellen.

Alle
 
Bieren
 
Historiek
 
Mensen
 
Streek
Historiek
 Historiek

De 3 Fonteinen historiek.

Onze geuze is vandaag een populair streekproduct, maar het voortbestaan ervan heeft meer dan eens aan een zijden draadje gehangen.

lees meer
Armand De Belder
 Mensen

Armand.

Armand in zijn eigen woorden. Van de tijd op de boerderij tot zijn pensioen en de nieuwe generatie.

lees meer
Seppe & Hilde
 Mensen

De boer voor de brouwer, de brouwer voor de boer.

Brouwerij 3 Fonteinen haalt gerst en tarwe bij lokale boeren. De Dubbeldoel boerderij combineert graanteelt met veeteelt. De draf van de lambikbrouwsels zijn uitstekend veevoeder voor hen.

lees meer
Gerda Legrand
 Mensen

Met riet vlecht men niet.

De biermanden die 3 Fonteinen gebruikt om hun lambik te schenken, worden handgemaakt door Gerda, met veel wilgentwijgen en liefde.

lees meer
Ludo Rosseels
 Mensen

De laatste perzik zal zoet smaken.

In de zoektocht naar fruit blijven we graag zo dicht mogelijk bij huis. Voor perziken is er maar eentje meer in heel België: Ludo Rosseels.

lees meer
onze caveau
 Bieren

Hoe onze flessen bewaren?

Een fles geuze of fruitlambik bewaar je donker, koel en horizontaal. Dat is van moetens of het bier wordt slecht.

lees meer
het granennetwerk
 Streek

Graan van hier, moét wel beter smaken.

Brouwerij 3 Fonteinen en de boeren van in en rond het Pajottenland willen weer geuze maken met de Kleine Rosse van Brabant, een oude en vooral lokale tarwesoort.

lees meer
onze flessen
 Bieren

Onze flessen.

Ambachtelijk bier moet in de juiste fles. Zowel de kurk als de kleur van het glas zijn van belang om lambikbieren optimaal te bewaren en te serveren. De traditie vraagt het, Brouwerij 3 Fonteinen antwoordt.

lees meer
Waarom we geen standaard lambikbier kunnen maken.
 Bieren

Waarom we geen standaard lambikbier kunnen maken.

Brouwerij 3 Fonteinen kan geen twee keer hetzelfde lambikbier maken, en dat is gewoon oké want dat hebben we juist graag.

lees meer
Granen uit het Pajottenland.
 Streek

Granen uit het Pajottenland.

Gerst, tarwe en hoppen uit onze eigen achtertuin halen is meer dan kopen bij de lokale boeren. Het gaat over terug installeren wat bijna voor altijd verloren was.

lees meer
Een definitieve terugkeer naar onze terroir.
 Streek

Een definitieve terugkeer naar onze terroir.

We varen tegen de huidge (lambik)brouwstroom in wanneer het aankomt op fruit- en landbouw, brouwen en assembleren en de lange bewaartijden. Waarom? Omdat dit ooit een grootste traditie en een hele streek haar identiteit gaven.

lees meer
Lambik in het kort.
 Bieren

Lambik in het kort.

Lambik is perfect om zo gedronken te worden, maar over het algemeen dient dit 'platte' bier als de basis voor geuze en andere afgeleide bieren zoals kriek en andere fruitlambikken.

lees meer
Van lambic tot geuze.
 Bieren

Van lambik tot geuze.

Geuze is de mengeling - ook assemblage genoemd - van lambikken van minstens één, twee en drie jaar oud, die gebotteld worden en verder rijpen in de fles.

lees meer
De creatie van een fruitlambik.
 Bieren

De creatie van een fruitlambik.

Jonge lambik wordt samen met echt fruit en volle vruchten - geen sappen, siropen of smaakjes - op een houten vat of een inox tank gezet en dan wordt er meerdere maanden gewacht. Dit proces noemt men maceratie.

lees meer