
Onze geuze is vandaag een populair streekproduct, maar het voortbestaan ervan heeft meer dan eens aan een zijden draadje gehangen.
lees meer
De boer voor de brouwer, de brouwer voor de boer.
Brouwerij 3 Fonteinen haalt gerst en tarwe bij lokale boeren. De Dubbeldoel boerderij combineert graanteelt met veeteelt. De draf van de lambikbrouwsels zijn uitstekend veevoeder voor hen.
lees meer
De biermanden die 3 Fonteinen gebruikt om hun lambik te schenken, worden handgemaakt door Gerda, met veel wilgentwijgen en liefde.
lees meer
De laatste perzik zal zoet smaken.
In de zoektocht naar fruit blijven we graag zo dicht mogelijk bij huis. Voor perziken is er maar eentje meer in heel België: Ludo Rosseels.
lees meer
Een fles geuze of fruitlambik bewaar je donker, koel en horizontaal. Dat is van moetens of het bier wordt slecht.
lees meer
Graan van hier, moét wel beter smaken.
Brouwerij 3 Fonteinen en de boeren van in en rond het Pajottenland willen weer geuze maken met de Kleine Rosse van Brabant, een oude en vooral lokale tarwesoort.
lees meer
Ambachtelijk bier moet in de juiste fles. Zowel de kurk als de kleur van het glas zijn van belang om lambikbieren optimaal te bewaren en te serveren. De traditie vraagt het, Brouwerij 3 Fonteinen antwoordt.
lees meer
Waarom we geen standaard lambikbier kunnen maken.
Brouwerij 3 Fonteinen kan geen twee keer hetzelfde lambikbier maken, en dat is gewoon oké want dat hebben we juist graag.
lees meer
Gerst, tarwe en hoppen uit onze eigen achtertuin halen is meer dan kopen bij de lokale boeren. Het gaat over terug installeren wat bijna voor altijd verloren was.
lees meer
Een definitieve terugkeer naar onze terroir.
We varen tegen de huidge (lambik)brouwstroom in wanneer het aankomt op fruit- en landbouw, brouwen en assembleren en de lange bewaartijden. Waarom? Omdat dit ooit een grootste traditie en een hele streek haar identiteit gaven.
lees meer
Lambik is perfect om zo gedronken te worden, maar over het algemeen dient dit 'platte' bier als de basis voor geuze en andere afgeleide bieren zoals kriek en andere fruitlambikken.
lees meer
Geuze is de mengeling - ook assemblage genoemd - van lambikken van minstens één, twee en drie jaar oud, die gebotteld worden en verder rijpen in de fles.
lees meer
De creatie van een fruitlambik.
Jonge lambik wordt samen met echt fruit en volle vruchten - geen sappen, siropen of smaakjes - op een houten vat of een inox tank gezet en dan wordt er meerdere maanden gewacht. Dit proces noemt men maceratie.
lees meer