De creatie van een fruitlambik.
Lambikbieren en fruit zijn al vanaf een vrij vroeg stadium een goede match gebleken; fruit bevat vele eigenschappen die lambik een toegevoegde waarde geven. Traditioneel werd gekozen voor een assemblage met zure kersen (krieken) om een kriekenlambik of een Oude Kriek te bekomen. Uiteraard doken mettertijd meerdere fruitsoorten in combinatie met lambik op waardoor er nu een uitgebreid assortiment fruitlambikbieren op de markt beschikbaar zijn.
Voor wat betreft fruitlambikbier wordt jonge lambik samen met vol fruit – geen sappen, siropen of smaakhoudende suikers – op een houten vat of een inox tank gezet. Dit proces noemt men maceratie; tijdens de periode van de maceratie zal de jonge lambik het vruchtvlees verteren en de smaak, kleur en andere eigenschappen (bv. tannines, suikers,...) van het fruit opnemen. Na deze periode blijft dan enkel het fruitvlies en eventuele pitten over. Een directe botteling van het vrijgekomen bier levert een smaakvolle fruitlambik zonder carbonatie op, rijk aan aroma, body en volmondigheid. Indien gebackblended met jonge lambik wordt een rijk parelende, friszurige en fruitig bier bekomen, denk aan een Oude Kriek.