Een geuze van Brouwerij 3 Fonteinen zal nooit van het vat geschonken worden, maar uit de fles. Is het van belang hoe die eruit ziet? Absoluut. De vorm, het materiaal, de kleur en de afwerking zijn cruciaal om lambikbieren optimaal te bewaren en te serveren.
Traditionele lambikbieren rijpen op een houten vat, maar dat is niet het einde van het verhaal. Na de botteling evolueert het bier nog maanden en jaren verder op fles. De vergisting gaat dus gewoon door terwijl de fles rustig op zijn buik ligt. De druk wordt tijdens dat proces te groot om ze met een gewone (kroon)kurk af te sluiten. Vandaar die dikke kurk met een muselet, zoals bij een fles champagne.
1. Het muselet.
Elke type lambikbier in ons assortiment heeft een eigen muselet. We kunnen spelen met de kleur van de ijzerdraad en vooral van het metalen kapje (de flan). Het ontwerp van de flan keert ook terug op de pastille, het ronde label op het etiket. We gebruiken tinten van groen voor de Geuzes, metaaltinten voor speciale Cuvées, rood voor de Kriek, oranje voor Perzik... Met alle schakeringen erbij komen we al op een dertigtal varianten in totaal.
2. De kurk.
Sinds 2010 werken we met DIAM-kurken, samengesteld uit natuurkurk. Daar zitten geen onzuiverheden meer in, zodat de kans op een ‘bouchonné’ (gekurkt) lambikbier quasi nihil is. We gebruiken kurken die twee millimeter dikker zijn dan gewoonlijk, zodat er nog minder zuurstof door kan. Een Oude Geuze kan gemakkelijk meer dan twintig jaar blijven liggen, met deze kurk wellicht nog veel langer. En liefst in alle rust, trouwens, zonder de minste beweging. Daarom staat het brouwseizoen sinds seizoen 16|17 tweemaal op de zijkant van de kurk geprint. Zo moet niemand de fles nog omdraaien in de kelder om het jaartal te zien.
3. Het glas.
Van oudsher worden lambikbieren in donker glas gebotteld, meestal groen, als bescherming tegen licht. Teveel licht kan het bier namelijk doen verkleuren en de smaak aantasten. We gebruiken twee kleuren: donker olijfbruin (wat de uv-stralen best tegenhoudt) voor bieren met 100% lambik van Brouwerij 3 Fonteinen, donkergroen voor de andere.
4. Het etiket.
Vroeger werden flessen niet geëtiketteerd, maar gemarkeerd. Een witte, rode of paarse kalkstreep. Dat was het. Vandaag kan dat niet meer, want er moet een minimum aan informatie op elk etiket staan. Om toch trouw te blijven aan de eenvoud van de krijtstreep, behielden we de gekrijtstreepte 3. Drie keer een 3, met een lichtjes andere zwier getekend voor de flessen van 37,5cl, 75cl en 150cl — allemaal van de hand van Armand.
5. De vorm.
De meeste flessen die we gebruiken zijn champagneflessen. De reden is simpel: weerstand aan de druk. Door de natuurlijke en spontane vergisting in de fles is het dikke glas geen luxe, maar een noodzaak. Enkel voor een paar ‘stille’ lambikken (zonder koolzuur) gebruiken we bourgogneflessen met een gewone wijnkurk. Alle flessen hebben een holte aan de onderkant, die het schenken met één hand makkelijker maken – volgens de regels van de kunst.
Plop. Santé!